Sosyal Medya Başkanlığı Yolda! Hapis Cezası mı Geliyor?

Bir süredir ülkenin gündeminde Sosyal Medya Kanunu ve Sosyal Medya Başkanlığı var. Türkiye gazetesinin haberine göre Almanya, İngiltere, Fransa ve bazı Avrupa ülkelerindeki benzer sosyal medya düzenlemelerini inceleyen hükümet, benzer bir yapılanmayı ülkemizde kurmayı planlıyor. Bu kanuna ilişkin edinilen bilgiler, sosyal medya kullanımına göre bazı vatandaşlara hapis cezası verilebileceğini ortaya koyuyor.

Sosyal medya kullanıcısı bir kişiye hakaret ettiği taktirde, hapis cezasıyla yargılanma gerçekleşecek. Hapis cezasının süresi ise 3 ay ila 2 yıl arasında değişebilecek. Ayrıca ceza artırım sebepleri de devreye girebilecek. Yani bir kamu görevlisine hakaret edilmesi durumunda kişi en az 1 yıl ile yargılanacak. Üst sınır ise hakaret edilen kişinin statüsü, hakaretin kasıt derecesi vb. sebeplere göre belirlenecek.

Sosyal Medya Kanun yalan, asılsız haberlere ve yayılmasına yönelik ciddi yaptırımlar içerecek. Yalan haber üreten ve/veya yayan kullanıcılar 1 yıl ila 5 yıl arasında hapis cezası ile yargılanacak. Türk Ceza Kanunu’na (TCK) bu yönde bazı tanımlamalar yapılacak. Dezenformasyon ve mezenformasyon (sosyal medyada yayılan aslı olmayan içerik) gibi suçlar TCK’ya eklenecek.

Yalan ve asılsız haberler ve haber içerikleri için denetleyici kurum kurulması da planlanan işler arasında. Kurulacak olan Sosyal Medya Başkanlığı’nın; Bilgi Teknolojileri Kurumu’na (BTK) ya da Radyo Televizyon Üst Kurulu’na (RTÜK) bağlı olarak denetleme yapması planlanıyor.

Almanya’da 2017 yılında kabul edilen ve katalog suçları altında 4 farklı başlıkla ele alınan yasada terör, cinsel suçlar ve pornografi, din ve vicdan özgürlüğüne hakaret, yalan haber (dezenformasyon ve mezenformasyon) suçları kategorize ediliyor. Türkiye’de ise hangi kategorilerin ve başlıkların olacağı ise merak konusu.

Yorumlar